Kabinet-Rutte III gevallen wegens toeslagenaffaire

Haagse bronnen melden dat premier Rutte de koning het ontslag van zijn kabinet aan zal bieden. De reden voor de val van het kabinet is het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire. Het aftreden komt niet als een verrassing: na de afgelopen dagen en de vele overleggen binnen de coalitie leek deze stap onvermijdelijk. Dit meldt NOS.

Het rapport over de toeslagenaffaire werd een maand geleden gepubliceerd door een parlementaire ondervragingscommissie en de conclusies waren vernietigend. Door het beleid van de Belastingdienst werden duizenden mensen onterecht als fraudeur bestempeld en moesten zij enorme bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Volgens de commissie is deze mensen hiermee ongekend onrecht aangedaan en zijn bovendien de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden. Hierbij hebben volgens de commissie zowel ministers, ambtenaren, rechters als de Tweede Kamer grove steken laten vallen.

Hoe nu verder?

Over twee maanden, op 17 maart, zijn de Kamerverkiezingen, en gaan we naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Tot die tijd zal het huidige kabinet demissionair doorregeren.

Door: Nationale Onderwijsgids