Normal_tweede_kamer

Op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, dinsdag 19 november 2019, vindt de tweede editie plaats van het Kindervragenuur. Kinderen uit groep 7 en 8 van vijf basisscholen posteren zich bij de interruptiemicrofoons en voelen bewindspersonen aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden: de Nederlandse democratie, oorlog, pesten, dierenwelzijn en het milieu. Dit meldt de Tweede Kamer.

Vorig jaar vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie-Raemakers c.s. De eerste editie was een groot succes, met interessante en inhoudelijke vragen. Ook dit jaar had de Tweede Kamer de moeilijke taak om uit alle inzendingen vijf vragen te selecteren.
 

Uiteindelijk is de keuze gevallen op de volgende scholen en vragen:

Eben-Haëzerschool uit Genemuiden: ”Wie bestuurt Nederland? Koning Willem-Alexander of Mark Rutte?”
PCBS De Ark uit Nieuw-Vennep: “Is Nederland voorbereid op oorlog of een groot gevecht met vuurwapens?”
De Meulenrakkers uit Ossendrecht: “Waarom is pesten niet strafbaar?”
St. Josephschool uit Lisse: “Worden vleesproducenten streng gecontroleerd op het mishandelen van dieren?”
IBS Al Amana uit Zeist: “Waarom zit er zoveel plastic verpakking om de producten die we kopen?”
 

Onder de indruk

Het Kindervragenuur vindt plaats voorafgaand aan het reguliere vragenuur, van 12.30 tot 13.30 uur. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend worden de vragenstellers door Kamerleden voorbereid. Kamervoorzitter Khadija Arib leidt het vragenuur. Arib: “Ik zie er enorm naar uit. Vorig jaar was ik erg onder de indruk van de vragenstellers. Ze deden het heel goed en netjes.”
 

Live meekijken

Het Kindervragenuur wordt live uitgezonden op de website van de Tweede Kamer, via de app Debat Direct en via NPO Politiek.