Logo_instagram__1300_x_1300_px_v3-b

Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Yvonne Keuls. Dat maakte Frits Spits bekend in het radioprogramma De Taalstaat op NPO Radio 1. Het verhaal wordt op vrijdag 5 oktober, Nationale Ouderendag, door bekende en onbekende Nederlanders voorgelezen aan ouderen in heel Nederland. Dit jaar gaat de Voorleeslunch vergezeld van een schrijfwedstrijd: Yvonne Keuls daagt mensen uit een verhaal te schrijven over hun straat en haar bewoners. Dit meldt Stichting Lezen.

De Nationale Voorleeslunch, die dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt, laat zien dat voorlezen ook voor ouderen een prettige en verbindende activiteit kan zijn. Het voorlezen van een verhaal geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Daarom werken bibliotheken, buurthuizen en zorginstellingen door het hele land samen om op Nationale Ouderendag een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle deelnemende locaties wordt het verhaal van Yvonne Keuls gelezen. Tijdens eerdere edities lazen onder anderen Maan, Rik van de Westelaken, Ruben Nicolai, Eva Jinek, Gerard Joling, Willeke Alberti en Dieuwertje Blok voor.

Schrijfwedstrijd

Nieuw dit jaar is de Nationale Voorleeslunch Schrijfwedstrijd. In Keuls’ verhaal Straatje halen twee mensen herinneringen op aan de straat waarin ze vroeger woonden. Volgens Keuls vormt de straat waarin kinderen wonen vaak hun complete wereld. Ze daagt daarom iedereen uit om een verhaal te schrijven met als onderwerp ‘Mijn straat en haar bewoners’. De wedstrijd loopt tot en met 24 augustus en wordt georganiseerd in samenwerking met dagblad Trouw en schrijf- en lezersplatform Sweek. De jury bestaat uit Yvonne Keuls, Özcan Akyol, Noraly Beyer, Willem Bisseling en Bart Chabot. Meer informatie op www.nationalevoorleeslunch.nl/schrijfwedstrijd.

De Leescoalitie

De Nationale Voorleeslunch is een initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.