Normal_solliciteren__vacature__sollicitatiegesprek__cv

Voor medewerkers van drie uitzendbureaus volgt binnenkort een verplichte cursus anti-discriminatie. Randstad, Tempo-Team en Yacht laten duizenden van hun medewerkers de cursus volgen, met als doel dat zij verzoeken van opdrachtgevers om sollicitanten te selecteren op afkomst leren afwijzen. Dat meldt NOS.

Uit een vorige maand gehouden onderzoek van Radar werden willekeurig zo’n 80 uitzendbureaus benaderd. De helft gaf aan bereid te zijn geen sollicitanten van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst voor te dragen indien de opdrachtgever daar om vraagt. Medewerkers van Radar speelden voor opdrachtgever tijdens de telefoongesprekken met de uitzendbureaus. Uit die gesprekken bleek dat er rekening werd gehouden met verzoeken om te discrimineren.

Deze gang van zaken bij de helft van de uitzendbureaus is in strijd met de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Eerder al spraken staatssecretaris Van Ark en de branchevereniging van uitzendbureaus ABU van een "onacceptabele” uitkomst van het onderzoek.

Tijdens de anti-discriminatiecursus worden voorbeelden uit de dagelijkse praktijk voorgelegd aan de deelnemers. Volgens Marjolein ten Hoonte, directeur arbeidsmarkt bij Randstad Groep Nederland, (waar de drie genoemde uitzendbureaus onder vallen) is gebleken dat medewerkers niet altijd goed weten wat ze met vragen van opdrachtgevers aan moeten. Volgens haar kan het onderwerp discriminatie niet worden losgelaten, ondanks dat verschillende brancheorganisaties anti-discriminatieregels in hun statuten hebben opgenomen. De cursus moet ervoor zorgen dat medewerkers beter weten hoe ze moeten handelen. De eerste cursisten beginnen de komende weken met de lessen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids