Normal_voorlezen__kinderboek__lezen

De Penseeljury heeft in het Rijksmuseum het prentenboek 'Tangramkat' van illustrator Martijn van der Linden bekroond met het Gouden Penseel. Dit is de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek dat het afgelopen jaar in Nederland is uitgegeven. Dit meldt Rijksmuseum.

Het Gouden Penseel is een literatuurprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend. Het Gulden Palet, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van buitenlandse origine, is gewonnen door Circusnacht van de Vlaamse illustrator Mattias De Leeuw. Met deze uitreiking is tevens de 10de editie van Penselen in het Rijksmuseum geopend. In deze tentoonstelling zijn de originele illustraties van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels te bezichtigen.
 
Het Rijksmuseum en de Stichting CPNB zijn de organisatoren van Penselen in het Rijksmuseum. Doel is prentenboekillustraties een eigen platform te bieden en kinderen naar kunst te leren kijken met behulp van de illustraties die zij kennen uit hun eigen kinderboeken. De tentoonstelling is gratis en dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur in de Teekenschool en loopt tot en met zondag 11 februari 2018. Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende masterclasses van de bekroonde illustratoren in het Rijksmuseum te volgen.
 
Martijn van der Linden (1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en won verschillende prijzen. Met zijn vrouw, kinderboekenschrijfster Maranke Minck, maakt Martijn prentenboeken zoals Tangramkat. Voor de aankomende Kinderboekenweek hebben zij samen het Prentenboek van de Kinderboekenweek, met de titel Knikkeruil, gemaakt.
 
Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 3 oktober in de Stadsschouwburg Amsterdam, wordt bekendgemaakt welke kinderboekenauteur de Gouden Griffel 2017 wint. Tangramkat won al een Zilveren Griffel en is daarmee een van de kandidaten voor een Gouden Griffel.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids