Normal_prinses_laurentien

Op maandag 4 september wordt de 13e Week van de Alfabetisering geopend in aanwezigheid van prinses Laurentien, erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, minister Bussemaker van onderwijs, raad van toezicht-voorzitter Marja van Bijsterveldt Stichting Lezen & Schrijven, voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad, bestuursvoorzitter Bruno Bruins van UWV, Jessica Villerius (oprichter stichting Challenge Day Nederland) en een honderdtal (ex-) laaggeletterden. Dit meldt Stichting Lezen & Schrijven.

Tijdens de bijeenkomst lanceert Prinses Laurentien het innovatieve concept ‘Een goede daad is het delen waard’. In lijn van dit concept wordt op 8 september – Wereldalfabetiseringsdag - de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland geopend. Een winkel waar je naartoe gaat met een lege portemonnee en een vol hart. Wat je hier koopt betaal je namelijk niet met geld, maar met een goede daad die – natuurlijk – te maken heeft met lezen, schrijven of rekenen.

Dit alles om een sneeuwbaleffect aan goede daden voor laaggeletterdheid te creëren. Hoe meer mensen van het probleem af weten, hoe meer slagkracht we hebben om het probleem op te lossen. Alleen samen zetten we laaggeletterdheid op de kaart. De Goede Daden Winkel wordt mede mogelijk gemaakt door GroenRijk, Gemeente Zoetermeer en het rijksprogramma Tel mee met Taal.  

Tijdens de opening stappen we met elkaar ‘over de streep’, naar het gelijknamige televisieprogramma. Een programma dat erom bekend staat barrières te doorbreken en mensen bij elkaar te brengen. Tijdens deze workshop gaan we mensen in de huid laten kruipen van een (ex)laaggeletterde. Of een (ex)laaggeletterde in de huid van een taalhuiscoördinator, een beleidsmedewerker of zelfs de minister of de prinses. Doordat je in de huid kruipt van een ander, ontstaan inzicht en begrip - in het hoofd, maar vooral ook in het hart. Onder leiding van Challenge Day trainer Vincent Méclot gaan we antwoord geven op de centrale vraag: wat weet je nou eigenlijk van mij?

Van 4 tot en met 10 september is het de Week van de Alfabetisering. Deze campagneweek vindt jaarlijks plaats rond Wereldalfabetiseringsdag (8 september). Dit jaar is het de 51e Wereldalfabetiseringsdag.

Laaggeletterdheid is een groot en groeiend probleem in Nederland. Niet alleen voor de 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn, maar voor onze hele samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen kan meedoen. En daarvoor moet je kunnen lezen, schrijven, rekenen en computeren. Tijdens de Week van de Alfabetisering komen duizenden mensen in actie om laaggeletterdheid op de kaart te zetten. Om zo het onderwerp beter zichtbaar te maken en er daadwerkelijk ook iets tegen te doen.

In de Week vinden duizenden activiteiten plaats door het hele land. Voor een compleet overzicht per provincie, zie weekvandealfabetisering.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids