Normal_knaw__koninklijke_nederlandse_akademie_van_wetenschappen

De nieuwe leden van de Jonge Akademie van de KNAW willen basisschoolleerlingen laten kennismaken met het plezier van de wetenschap door gastlessen hierover te geven. Dit maakten zij bekend tijdens hun installatie afgelopen donderdag. Dit meldt Scienceguide.

Samen met eigen studenten en pabo-studenten wil de Jonge Akademie op de basisschool lessen verzorgen over de kracht en waarde van wetenschap. Zij legden ook uit waarom: “Het ontbreekt kinderen vaak aan de handvatten om wetenschappelijke vragen te onderzoeken, daarom willen wij op basisscholen in heel Nederland gastlessen over wetenschap aanbieden.” De doelgroep waarop ze zich  richten is kinderen tussen de 9 en 12 jaar, want “die hebben nog een sterk onderzoekende houding en dat willen wij verder gaan aanwakkeren”.
 
De bedoeling is dat daarbij zowel eigen universitaire studenten als pabo-studenten ingezet worden. 
Door ook huidige pabo-studenten hierbij te betrekken hoopt de Jonge Akademie dat dit zo duurzaam zal doorwerken in het onderwijs. “De pabo-studenten krijgen een unieke ervaring met wetenschapseducatie. Zo bereiken wij niet alleen de huidige docenten, maar juist ook al die docenten van de toekomst. Wij zijn er van overtuigd dat we juist zo een duurzame manier van wetenschapseducatie kunnen vormgeven.”
 
Het komende jaar zullen de leden zelf beginnen om gastlessen over wetenschap te geven op basisscholen. Ze spreken de hoop uit dat ze dit met structurele financiering uit kunnen gaan breiden, zodat het project uiteindelijk in heel Nederland een succes zal worden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids