Foto: Thijs Rooimans

Culturele Zondagen heeft samen met de Universiteit Utrecht ter ere van de 380ste verjaardag de wetenschapszondag Science in the City ontwikkeld. Zondag 3 april verandert de binnenstad van Utrecht in één grote collegebank en kunnen bezoekers een studie voor één dag samenstellen. Uiteenlopende onderwerpen als de invloed van social media, klimaatverandering en het eten van de toekomst komen aan bod. Ook voor kinderen (vanaf 8 jaar) is er een gevarieerd programma. Dat meldt Culturele Zondagen.

Onder meer NOS weerman Peter Kuipers Munneke en Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft geven college. Gevolgde minicolleges leveren studiepunten op die te verzilveren zijn tijdens de buluitreiking in het Academiegebouw. De dag start met een energiek optreden van jazztrompettist Eric Vloeimans en de Utrechtse Studenten Big Band in TivoliVredenburg. Hier vindt eveneens De Grote Wetenschapsquiz onder leiding van Thomas van Luyn plaats.

In Gevangenis Wolvenplein zijn dubbelcolleges te volgen over de rol van technologie in ons leven. Voor wie verdieping zoekt zijn er in het pas gerenoveerde Onderwijscentrum Janskerkhof vier langere keynote lezingen van Albert Heck, Gerard ’t Hooft, Birgit Meyer en Frits van Oostrom. In het Academiegebouw zijn colleges te volgen over de ontwikkeling van jongeren in de snel veranderende samenleving, en hier is tevens de buluitreiking met een eigen Graduation Party op het Domplein.

In Museum Sonnenborgh staan de zon en het klimaat centraal en liefhebbers van wetenschappelijke feitjes kunnen terecht in de Winkel van Sinkel. Giel Beelen checkt daar bekende songteksten op hun waarheidsgehalte, wetenschappers van het UMC Utrecht onderzoeken medische mythes en misverstanden, en FC Utrecht directeur Wilco van Schaik is te gast in een talkshow over de maatschappelijke waarde van sport.

In het Universiteitsmuseum zijn naast minicolleges voor kinderen over schimmels en archeologie ook allerlei experimenten te doen. Op het Domplein presenteert Oscar Kocken de Renjerotwetenschapsquiz en kunnen kinderen een sieraad maken van hun eigen DNA. 

© Nationale Onderwijsgids