Kleuters leren dankzij 'win-wintafel' ruzies en conflicten uitpraten

Kleuterleraar Hanne laat haar kleuters conflicten oplossen aan de ‘win-wintafel’. Aan die tafel gaan kleuters met elkaar in gesprek als er een conflict is. Ook leren ze aan de tafel oplossingen bedenken die voor beide kinderen goed zijn. Dat meldt Klasse.be. 

Voor kleine conflicten gaat dat makkelijk. Bijvoorbeeld eerst naar elkaar luisteren naar welke knutselplannen je hebt zodat je daarna het materiaal goed kan verdelen naar wie wat nodig heeft.

Conflicten 

Het gaat niet altijd zo makkelijk. “Niet elke vijfjarige kan al verwoorden wat er precies aan de hand is. Er zijn ook conflicten die dieper liggen, bijvoorbeeld bij twee kinderen waarbij het al wat langer botst”, aldus Hanne. De kleuters hebben dan eerst tijd nodig om tot rust te komen. “Meestal lukt het dan wel om tot een oplossing te komen.”

Leren 

De ‘win-wintafel’ kost wat meer moeite dan ‘sorry’ zeggen, maar dan heb je ook wat. Hanne ziet door het jaar heen dat de kleuters er veel van leren. Ze leren beter luisteren, ze onthouden oplossingen beter en zetten die dan ook in tijdens nieuwe situaties.  En wanneer Hanne een verhaal vertelt geven de kleuters spontaan feedback over hoe een personage een conflict heeft opgelost. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk