ANWB actie 'zet je licht aan' voor de tiende keer van start, veilig fietsen in het donker

De ANWB vraagt dit najaar voor de tiende achtereenvolgende keer aandacht voor goede en veilige fietsverlichting. Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en dat geldt in het bijzonder voor kinderen. Zonder licht zijn ze slecht zichtbaar voor andere weggebruikers en lopen zij een grotere kans op een ongeval. Met de actie ‘Zet je licht aan’ wil de ANWB fietsers veilig door de donkere maanden helpen. Dit meldt de ANWB. 

Nederlandse kinderen doen het op zich best goed als het om fietsverlichting gaat, zo blijkt uit ANWB-onderzoek. Zo’n 88 procent van de kinderen die weleens in het donker fietsen geeft aan altijd hun licht aan te hebben wanneer ze in het donker fietsen. Circa 12 procent geeft aan dat niet altijd te doen. Dat komt neer op zo’n 250.000 kinderen in Nederland. In de meeste gevallen hebben ze geen licht aan omdat hun lamp kapot is (52 procent) of omdat ze hun fietsverlichting gewoonweg vergeten aan te zetten (48 procent). Daarom komt de ANWB opnieuw in actie.

Tags door het hele land

Om kinderen en scholieren eraan te herinneren hun fietslicht aan te doen zullen door het hele land tags met de tekst ‘Zet je licht aan’ op de fietspaden worden gezet door een speciaal tagteam. Daarnaast doen bijna 4.000 wijkagenten van de Nationale Politie mee aan de actie. De ANWB roept iedereen op om ook mee te helpen en een tagpakket op te halen bij één van de 77 ANWB-winkels. In dat pakket zitten een sjabloon en een spuitbus met milieuvriendelijke spuitverf waarmee de tags kunnen worden gezet. De actie duurt tot 14 november.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: ANWB