Meeste kinderen durven niet alles te vragen in de klas

Ruim de helft van de kinderen tussen de negen en dertien jaar durft niet alles te vragen in de klas en één op de drie vindt het niet leuk als de leraar hen aanwijst tijdens de les. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 leerlingen dat door onderzoeksbureau No Ties is uitgevoerd in opdracht van het Jeugdjournaal. Dit meldt NOS.

Als redenen geven de kinderen aan dat ze het spannend vinden, bang zijn iets doms te zeggen of bang zijn het fout te hebben. Bijna de helft van de kinderen zegt graag meer les te krijgen over het houden van een spreekbeurt.

Podiumvrees

Schoolpsycholoog Maaike Hekerman vergelijkt deze angst van kinderen met podiumvrees bij volwassenen: “Het is best wel normaal. Tot het je leven gaat belemmeren.” Daarom is het volgens haar voor scholen erg belangrijk om aandacht te besteden aan deze ‘plankenkoorts’ bij kinderen. Kinderen moeten zich op hun gemak voelen en tegelijk durven zeggen wat ze te zeggen hebben, en dat kan door het op een veilige manier bespreekbaar te maken, aldus Hekerman.

Door: Nationale Onderwijsgids