Nog geen toename meldingen van huiselijk geweld bij Veilig Thuis

De corona-quarantaine heeft tot nu toe niet tot een significante stijging van het aantal adviesvragen en meldingen bij Veilig Thuis geleid. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie door het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT) onder de Veilig Thuis organisaties. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Wel ziet een groot aantal Veilig Thuis organisaties de vragen toenemen over de huidige quarantainesituatie en het feit dat mensen dicht op elkaar zitten. Ook merkt een aantal Veilig Thuis-organisaties dat bijvoorbeeld buren meer bellen, mede doordat deze nu thuis zijn en meer horen dan normaal.
 
Debbie Maas, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis: “Deze signalen hadden we verwacht. Het is logisch dat spanningen oplopen. In sommige huishoudens kan die spanning escaleren tot geweld. Het is goed als mensen dan aan de bel trekken.”
 

Alert blijven op huiselijk geweld

Het LNVT roept buren, familie en vrienden dan ook op alert te zijn en contact op te nemen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Maas: “Je kunt als omstander anoniem contact met ons opnemen. De Veilig Thuis medewerker die je aan de telefoon krijgt luistert naar je verhaal, stelt en beantwoordt vragen.”
 

Chatfunctie Veilig Thuis

Omdat Veilig Thuis organisaties zich ook zorgen maken over slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld die niet zelf in staat zijn om te bellen - omdat de pleger hen voortdurend in de gaten houdt - is Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond ook bereikbaar via WhatsApp en is Veilig Thuis Zuidoost Brabant gestart met een chatfunctie op hun website. De intentie is om dit laatste op korte termijn in te richten bij alle Veilig Thuis organisaties, zodat de bereikbaarheid in het hele land verder kan worden vergroot.
 
Door: Nationale Onderwijsgids