Minderjarige pedojager gaat de cel in na fatale mishandeling van oud-docent

De 18-jarige Rozendaler die dinsdag werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de fatale mishandeling van oud-docent Jan (73) in Arnhem onderging vrijwillig een zwaar behandelingstraject en betaalde een schadevergoeding aan de nabestaanden. Dat geld was eigenlijk voor zijn studie bestemd. Het mocht niet baten tijdens het hoger beroep, de jongen moet alsnog een jaar de gevangenis in, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dat meldt Omroep Gelderland. 

De jongen is schuldig bevonden aan mishandeling en het medeplegen van zware mishandeling met de dood tot gevolg. De Rozendaler deelde een kopstoot uit aan de oud-docent en hield daar zelf een bloedneus en een tand door de lip aan over. De raadsheer twijfelt er niet aan dat Jan tegen het hoofd is geschopt nadat hij op de grond was gevallen.

Voordat de vijf jongens Jan mishandelden hadden ze eerst een afspraak met hem gemaakt via een chatsite. “Voor alle betrokkenen was duidelijk dat er rekening werd gehouden met ernstig geweld tegen het slachtoffer”, aldus de raadsheer. De confrontatie werd ook nog eens gefilmd.

Geweld 

Met moeite gaf de jongen toe dat het inderdaad de bedoeling was om geweld te gebruiken tegen de oud-docent. 

Onvoorwaardelijke celstraf 

Het hof oordeelt, net als de rechtbank, de een onvoorwaardelijke celstraf terecht is. “Na het uitzitten van zijn straf zijn er voor hem mogelijkheden om zijn studie, wellicht op een andere hogeschool, verder weer op te pakken. Hij heeft nog een heel leven voor zich. Dat heeft het slachtoffer niet meer.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk