Feest op 62 scholen vanwege predicaat Excellente School

Vandaag hebben 62 scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs het predicaat Excellente School 2019 gekregen. Zij mogen dit predicaat in principe drie jaar voeren (2020, 2021 & 2022). De predicaten zijn toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. De uitreiking van de predicaten heeft op feestelijke wijze plaatsgevonden op de scholen zelf. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs.

Op deze website is een kaart te vinden met het overzicht van Excellente Scholen 2019, evenals een overzichtskaart van alle Excellente Scholen 2017, 2018 en 2019. Vandaag komen er 16 scholen in het primair onderwijs, 40 scholen in het voortgezet onderwijs en 6 scholen in het speciaal onderwijs bij. Vanaf nu dragen 190 scholen of schoolsoorten het predicaat excellent: 54 scholen in het primair onderwijs, 116 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 20 scholen in het speciaal onderwijs.
 

Uitblinken

Het predicaat is een erkenning voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. In de afgelopen periode namen 67 scholen/schoolsoorten deel aan het traject Excellente Scholen. Hun profielen zijn zorgvuldig beoordeeld door de onafhankelijke jury middels dossieronderzoek, een voorbereidingsgesprek en een jurybezoek.
 

Onderwijskwaliteit

Het belangrijkste doel van het traject Excellente scholen is de onderwijskwaliteit in Nederland te verbeteren. De predicaten zijn bedoeld om de ambities van de scholen verder te stimuleren en te bevorderen dat deze scholen hun kennis delen met andere scholen, zodat scholen kunnen leren van elkaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids