Normal_time-371226__340

De meerderheid in de Tweede Kamer wil geen permanente zomertijd. Wetenschappers claimen dat dit slecht zou zijn voor de gezondheid. CDA en D66 zien meer in een permanente wintertijd, blijkt uit het debat dat de Tweede Kamer gisteren hierover voerde. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren willen geen permanente zomertijd, omdat wetenschappers zeggen dat daardoor het slaapritme van veel mensen verstoord gaat worden. Dat zou kunnen leiden tot depressie, kanker, en hart- en vaatziekten. Regeringspartijen CDA en D66 zien meer in een permanente wintertijd, VVD twijfelt nog.

In het voorstel van de Europese Commissie staat dat lidstaten in de toekomst zelf kunnen kiezen of zij in de toekomst doorgaan met de wintertijd (dat is nu de standaardtijd) of met de zomertijd. Het plan van de Commissie is om de zomer- en wintertijd al per april 2019 af te schaffen. Maar inmiddels is er zoveel kritiek op ontstaan, dat deze afschaffingsdatum niet meer haalbaar lijkt. Oostenrijk (dit halfjaar Europees voorzitter) heeft al een nieuwe tijd voorgesteld: 1 april 2021.

Minister Ollongren liet eerder in een brief weten dat ze wil streven naar één tijd in de hele Europese Unie. Daar moeten de lidstaten over overleggen, vindt ze. En voor dat overleg en de invoering van een nieuw tijdssysteem is tijd nodig.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids