Normal_lunchpakket__lunchbox__lunch__eten__kind__kinderen__overblijven__tussenschoolse_opvang

Vanaf deze week doen drie basisscholen mee aan het project ‘Gezonde Schoollunch’, waarbij leerlingen elke dag mogen kiezen van een gezond lunchbuffet met af en toe een extraatje. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en de Vrije Universiteit Amsterdam willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch en in hoeverre dit het eten buiten school beïnvloedt. Dit meldt WUR.

De leerlingen krijgen vanaf deze week elke dag een lunchbuffet aangeboden volgens de normen van de richtlijnen Goede Voeding. Deze bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk, met een paar keer per week wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit. De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.
 
Kinderen eten steeds minder groenten en fruit. Sinds de jaren 80 is de hoeveelheid zout, vet en suiker in de voeding van kinderen flink toegenomen. Het percentage kinderen met overgewicht is dan ook aanzienlijk gestegen. Inmiddels is één op de zeven kinderen te zwaar.
 
Deze ongezonde voedingsstijl heeft zijn weerslag op de schoolprestaties en het schoolverzuim. De overheid kan dit tegengaan door het stimuleren en aanbieden van gezonde en verantwoorde schoollunches. Daarnaast kunnen zowel op de basisschool als het voortgezet onderwijs lessen worden gegeven over gezond eten. Onderzoek wijst uit dat leerlingen die les krijgen over gezonde voeding ook daadwerkelijk een gezondere levensstijl gaan aanhangen. 
 
In verschillende Europese landen is de schoollunch al jaren ingevoerd. In Nederland zijn pilots met (warme) lunches geweest op verschillende scholen. Leerkrachten, ouders en leerlingen waren hier over het algemeen zeer tevreden over. Toch is de schoollunch nog geen gemeengoed, ondanks dat scholen steeds meer werken met gezondheidsprogramma's voor leerlingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids