Crowdfundingsactie WUR: tienduizend waterfilters naar Oekraïne

Volgens Unicef hebben bijna 14 miljoen mensen in Oekraïne te lijden onder een nijpend tekort aan drinkwater. Vooral in de steden en het oostelijk deel van het land verslechtert de situatie snel omdat steeds meer essentiële infrastructuur door Rusland wordt vernield. Stichting De Leeuw Kyiv is met alumni van Wageningen University & Research (WUR) een crowdfunding actie begonnen om snel 10.000 waterfilters naar Oekraïne te brengen. Het compacte Nazava Water Filter is ontwikkeld door de WUR-alumni. Dat meldt Stichting De Leeuw Kyiv. 

In Oekraïne zijn waterleidingsystemen als gevolg van de oorlog vernield en veel oppervlaktewater is zwaar vervuild. Vanwege het aanhoudende geweld lukt het hulporganisaties niet of nauwelijks om de getroffen regio’s te bereiken. En áls er al hulp kan worden geboden, richt die zich vaak op het provisorisch herstellen van waterleidingsystemen van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Voor de meeste huishoudens is schoon drinkwater met de winter voor de deur en het voortduren van de oorlog niet weggelegd. Daardoor wordt de kans op ziektes als cholera en diarree steeds groter.

Lokale netwerken 

De WUR-alumni Lieselotte Heederik en Guido van Hofwegen ontwikkelden na verwoestende overstromingen in de Indonesische provincie Atjeh het makkelijk verplaatsbare Navaza Water Filter. Emmeke Vierhout en haar man, de Groningse boer Kees Huizinga (beiden ook WUR-alumni) runnen in Oekraïne een groot landbouwbedrijf en beschikken met de 20 jaar geleden opgerichte organisatie De Leeuw Kyiv over uitgebreide lokale netwerken. Die worden sinds het uitbreken van de oorlog benut om hulpgoederen en voedsel lokaal te verspreiden. Dagelijks vertrekken er vanuit Nederland mede door Emmeke gecoördineerde transporten die tot diep in Oekraïne de spullen afleveren.

Waterfilters 

De bedoeling is om op korte termijn minstens 10.000 waterfilters naar de getroffen oorlogsgebieden te sturen. Er zijn en worden er inmiddels al 4000 in de regio’s Cherson en Mykolaiv gedistribueerd. Omdat deze filters makkelijk verplaatst kunnen worden en geen elektriciteit nodig hebben, zijn ze overal inzetbaar. De productie ervan wordt in Oekraïne grotendeels door vluchtelingen gedaan. Voor het leveren van de eerste 10.000 waterfilters is 210.000 euro nodig.

Via een recent gestarte crowdfunding kwam inmiddels ruim 110.000 euro binnen. Volgens Emmeke Vierhout is de respons van particulieren, bedrijven en organisaties op de actie zeer positief en wordt nu alles op alles gezet om na het afleveren van de eerste lading nóg meer filters te leveren. "Alleen al vanuit Cherson is ons om minstens 100.000 waterfilters gevraagd. Als het lukt om die te leveren, kan hopelijk worden voorkomen dat Oekraïners sterven door vervuild drinkwater. Het is een van de manieren om de mensen daar enigszins door de winter en oorlog heen te helpen."

Door: Nationale Onderwijsgids