Normal_geld__kluis__sparen

Basisscholen hadden afgelopen jaar 110 miljoen euro aan reserves op de bank staan. Dat is 35 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit melden het Algemeen Dagblad en de PO-Raad.

In deze tijd van acties, estafettestakingen en protesten voor meer geld voor het basisonderwijs is het hoge banksaldo van 110 miljoen euro opmerkelijk te noemen. Jan van de Ven van actiegroep PO in Actie vindt dit dan ook niet uit te leggen aan het publiek. 
 
De PO-Raad wijst erop dat door het ingewikkelde systeem van bekostiging het beeld echter vertekend is. Scholen horen pas na afloop van het schooljaar precies hoeveel geld ze ontvangen. Omdat ze vaak voorzichtiger begroten, hebben ze in oktober ineens extra geld. Bovendien is dit bedrag slechts 1,1 procent van het totale vermogen van wat het basisonderwijs elk jaar krijgt.
 
Wel zijn er enkele tientallen schoolbesturen die volgens de PO-Raad extra veel op de bankrekening hebben staan. Met hen gaat de raad in gesprek over de reden van het achterhouden van onderwijsgeld. Een legitieme reden hiervoor kan bijvoorbeeld het sparen voor het laten uitvoeren van groot onderhoud zijn.
 
Zowel Van de Ven als het ministerie van onderwijs vinden dat schoolbesturen niet te veel reserves moeten hebben. Onderwijsgeld moet niet onnodig op de bank blijven staan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids