Signalen over etnisch profileren bij fraudeonderzoek genegeerd door DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de afgelopen jaren drie keer gewaarschuwd voor vooringenomenheid en het gebruik van mogelijk discriminerende criteria tijdens fraudecontroles. Studenten met een migratieachtergrond worden vaker beschuldigd van fraude met studiefinanciering. Dat bleek uit onderzoek van Investico en NOS op 3. Dat meldt de NOS. 

DUO gaf zelf aan dat nooit eerder signalen van te hebben ontvangen, maar dat is niet juist. Twee advocaten hebben de signalen uitgesproken en op papier gezet tijdens de rechtszaken tegen DUO. Een student heeft zelfs in 2021 al een officiële klacht ingediend vanwege discriminatie. 

Actie ondernemen 

Op de vraag of DUO niet eerder actie had moeten ondernemen, zegt een woordvoerder dat de signalen die eerder zijn afgegeven mogelijk onvoldoende aandacht hebben gehad. Met de kennis van nu was een breder onderzoek waarschijnlijk beter geweest.

Fraudesysteem stopgezet 

Naar aanleiding van het onderzoek van NOS op 3 en Investico heeft minister Dijkgraaf het fraudesysteem van DUO voorlopig stopgezet. Dijkgraaf laat ook onderzoek doen om te achterhalen hoe alles te verklaren valt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk