Normal_camera-801924_960_720

De uitspraak van de rechter in de zaak rond een gemiste schoolfoto zorgt voor veel ophef. Ook de Tweede Kamer reageert vol onbegrip op de beslissing van de rechter om de betrokken school een boete op te leggen. De boete is te hoog en bovendien onterecht, menen diverse Kamerleden. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Een moeder van twee leerlingen van de Montessorischool in Den Haag had de school aangeklaagd wegens discriminatie. Zij vond dat de school discrimineerde door de jaarlijkse schoolfoto tijdens het offerfeest te laten maken. Daardoor staan haar dochters, en andere islamitische leerlingen van de school, niet op de foto. Eerder deze week stelde de rechter de moeder in het gelijk en wees haar een schadevergoeding van 500 euro toe. De moeder had 10.000 euro geëist.

De Tweede Kamer vindt het zorgelijk dat ouders en schoolbestuur elkaar om iets relatief kleins als een schoolfoto in de rechtszaal treffen. Iedereen heeft het recht om naar de rechter te stappen, maar "je moet alleen wel nadenken over wanneer je dat recht inzet", reageert Paul van Meenen van D66. Kamerlid Peter Kwint is het met de rechter eens dat de school niet slim heeft gehandeld maar dat het op een rechtszaak is uitgelopen vindt de SP'er "heel treurig en extreem onwenselijk".

Roelof Bisschop van de SGP "hoopt van ganser harte" dat de school in hoger beroep gaat, OOk Michel Rog van de CDA en PVV'er Harm Beertema hopen dat de uitspraak teruggedraaid wordt. "Dit vonnis mag niet blijven staan, anders voorspel ik een hele saaie schooltijd waarin alle extraatjes worden geschrapt", zegt Beertema.

Ook de hoogte van de boete wekt verontwaardiging bij de Kamerleden. "Belachelijk hoog", zegt Rog. "De ouders hebben zelf gekozen voor de school. Ik noem dit doorgeslagen consumentengedrag."

Naar aanleiding van de zaak roepen ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de Algemene Vereniging voor Schoolleiders (AVS) ouders op om eerst met de ouderraad of medezeggenschapsraad te gaan praten bij een geschil. Beide organisaties vinden dat ouders tegenwoordig te snel naar de rechter stappen als zij het niet eens zijn met het schoolbestuur. "Niemand heeft baat bij de 'juridisering' van het onderwijs", zegt voorzitter Petra van Haren van de AVS. Het is in het belang van het kind veel beter als beide partijen er onderling uitkomen, aldus Van Haren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids