NPO Zapp lanceert themaweek over discriminatie

NPO Zapp, NTR en NOS slaan de handen ineen om discriminatie bespreekbaar te maken voor kinderen. Tijdens de themaweek ‘Zapp Doorbreekt: Discriminatie’ leren kinderen via onder meer een special van Het Klokhuis en het NOS Jeugdjournaal wat discriminatie inhoudt, welke impact het op leeftijdsgenootjes heeft en hoe ze ermee om kunnen gaan. ‘Zapp Doorbreekt: Discriminatie’ is van zondag 7 april tot en met zondag 14 april te zien op NPO Zapp, Zapp.nl, het YouTube-kanaal van NPO Zapp en via de gratis Zapp-app. Dat meldt de NPO.

Robert Fortuijn, Content Manager NPO Zapp/NPO Zappelin: “Na twee succesvolle themaweken over seksueel grensoverschrijdend gedrag en armoede, bespreken we nu een ander thema dat ingewikkeld kan zijn om uit te leggen aan kinderen. Discriminatie, zo blijkt uit het onderzoek van NOS Jeugdjournaal, komt bij 15 procent van de kinderen voor. Bijna de helft van de kinderen durft er vervolgens niets van te zeggen als zij zien dat iemand gediscrimineerd wordt. Wij willen als NPO Zapp helpen om lastige thema's bespreekbaar te maken voor kinderen."

Discriminatie 

Onderzoeksbureau Highberg heeft in opdracht van het NOS Jeugdjournaal een representatief onderzoek uitgevoerd onder 500 kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar over discriminatie. Op de vraag of kinderen wel eens gediscrimineerd zijn antwoordde 15 procent met ‘ja’. Van de kinderen waarvan hun familie uit het buitenland komt zegt bijna de helft wel eens gediscrimineerd te zijn (47 procent). School is de plek waar het meest gediscrimineerd wordt.

Niets durven zeggen 

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel kinderen (46 procent) niet iets durven te zeggen als ze zien dat er gediscrimineerd wordt. De resultaten van het NOS Jeugdjournaal-onderzoek worden besproken in de special van het NOS Jeugdjournaal op zondag 7 april om 19.20 uur op NPO Zapp.

Door: Nationale Onderwijsgids