Normal_aandacht_op_de_weg1

Je smartphone gebruiken op de fiets? Dat leidt tot een 40 procent grotere kans op een verkeersongeval. Om kinderen daarvan bewust te maken, krijgen leerlingen van verschillende scholen verkeersles van Veilig Verkeer Nederland en verkeerswethouders. ‘Aandacht op de weg’ is daarbij het motto. Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Dit meldt Gemeente Hengelo.

Leerlingen krijgen les over de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze kunnen ervaren wat afleiding met je doet. De leerlingen bedenken vervolgens samen met de docenten slimme oplossingen om het smartphonegebruik op de fiets terug te dringen. De afspraken worden vervolgens op een ‘Safetydeal’ geschreven en ondertekent door de leerlingen. Deze ‘Safetydeal’ wordt in de klas opgehangen.

De ‘Vliegtuigmodus’ kennen we allemaal, maar sinds kort is er ook een ‘Fietsmodus’ voor de smartphone. De Fietsmodus-app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Dat werkt als volgt: door voor het fietsen de app aan te zetten, kun je tijdens het fietsen geen gebruik maken van je smartphone. Met de app kun je mooie prijzen winnen. Het maakt hierbij niet uit of je veel of weinig fietst per dag, omdat de app werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij 6 keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje, bij 12 keer op een speakerboxje en bij 18 keer op een trendy fiets. Er zijn het hele jaar prijzen beschikbaar. De app is te vinden op via www.fietsmodus.nl.

De les van Veilig Verkeer Nederland is uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland. De lessen zijn onderdeel van een landelijke campagne om te zorgen dat jongeren zich bewust zijn van de gevaren van de weg als zij bijvoorbeeld met hun smartphone bezig zijn. De Fietsmodus app is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. 

© Nationale Onderwijsgids