Normal_f1u07e7zj8hnxgxc7fhlmmng_9lrpcgjax64nv6snc4

Vandaag gaat op veel scholen in Nederland de jaarlijkse landelijke Week tegen Pesten van start. Tijdens deze week wordt er in de klas extra aandacht besteed aan het onderwerp. Dit jaar is het thema positieve groepsvorming in de klas. Dit melden de Telegraaf en Nu.nl.

Initiatiefnemer van de campagneweek is de Stichting School & Veiligheid. Deze landelijke stichting helpt scholen in het primair en voortgezet onderwijs bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat op school. Volgens de stichting is het daarbij belangrijk dat kinderen het gevoel hebben dat ze zichzelf kunnen zijn in de klas. Ook deel uitmaken van een groep geeft kinderen het gevoel dat ze erbij horen. Kinderen die zich op hun plek voelen, zullen minder snel andere kinderen pesten. Positieve groepsvorming is dus een belangrijk middel in de aanpak tegen pesten. De campagne #Durfjijhetaan helpt docenten daarbij om leerlingen te laten inzien wat hun eigen kwaliteiten en die van anderen zijn.

Tijdens de Week van het Pesten voert de NPO een aanpaste programmering. Zo komt het Klokhuis met een speciale serie over pesten. In vijf afleveringen spreekt presentatrice Nienke de La Rive Box met deskundigen en leerlingen die zelf met pesten te maken hebben gehad, zowel slachtoffers van pestgedrag als de pesters zelf. Ook besteedt ze aandacht aan de verschillende anti-pest methodes die er gebruikt worden in het basisonderwijs. In de laatste aflevering doen de populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer verslag van hoe er op social media gepest wordt en wat je daar tegen kunt doen.

Naast de Klokhuis-serie over pesten wordt er iedere werkdag een Zappbios-film vertoond die in het teken staat van pesten. De EO komt met de vijfdelige serie Zapp Anti-Pest Club. BNN/KRO-NCRV sluit elke avond de Pestweek af met het programma Op School waarin de vraag centraal staat: ‘Pesten, wat doe jij?’

Onlangs sprakt De Nationale Onderwijsgids met directeur Klaas Hiemstra van Stichting School & Veilgiheid, onder meer over pesten. Lees het interview hier

© Nationale Onderwijsgids