Grootverdieners, bestuurders, Balkenendenorm

DEN HAAG - In de discussie rond de hoge lonen van veel bestuurders in onder meer het onderwijs heeft minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs aangegeven dat ze graag zou zien dat de bestuurders zelf het voortouw nemen en afzien van een deel van hun loon. Dat meldt Z24.

De discussie gaat vooral om het deel van het loon van veel bestuurders dat boven de Balkenendenorm ligt. Deze norm stelt dat de bestuurders van publieke, door belastinggeld gefinancierde, instellingen niet meer zouden mogen verdienen dan 130 procent van het salaris van een Nederlandse minister.

Ondanks deze norm verdienen nog steeds veel bestuurders meer dan het vastgestelde bedrag van 228.599 euro per jaar. De regeling voor deze groep is dat ze hun loon gefaseerd verlagen over de komende zeven jaar. De wet ging in januari van kracht, waardoor bestuurders die al een contract hadden getekent met daarin een loon boven de norm deze vooralsnog kunnen behouden.

"We kunnen de bestuurders niet dwingen, maar we kunnen ze wel vragen moreel het goede voorbeeld te geven", aldus Bussemaker, die de bestuurders een brief heeft gestuurd met de oproep om hun lonen terug te dringen tot het voorgenoemde normbedrag. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem