Normal_euro_geld_betalen__10_

Vorig jaar verdienden meerdere bestuurders in het mbo meer dan het maximumsalaris van 178.000 euro. De bestuurders zouden de salarisnorm in het onderwijs omzeilen met hoge vergoedingen en declaraties. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de SP. De partij geeft het rapport vandaag aan minister Bussemaker van Onderwijs. Dat meldt RTL Nieuws.

Nu worden de onkostenvergoedingen, declaraties, gratificaties en ontslagvergoedingen niet meegerekend als inkomen van topmensen in het onderwijs. Zeker 19 topmensen verdienden vorig jaar meer dan het maximumsalaris, waar vooral de hoge ontslagvergoedingen aan bij zouden dragen. “Terwijl docenten er jarenlang geen geld bij konden krijgen, gingen deze praktijken gewoon door”, zegt SP-Kamerlid Tjitske Siderius. Als het aan de SP ligt wordt hier verandering in gebracht door een 'graaigrens' op te leggen.

Siderius pleit ervoor dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan de oude contracten die de vergoeding zo hoog houden. “Dit gaan om geld dat bedoeld is voor onderwijs, dan moet het ook naar het onderwijs gaan. Het is onacceptabel dat dit geld op de bankrekening van bestuurders wordt geparkeerd”, aldus Siderius. De Tweede Kamer praat vandaag over het mbo. 

© Nationale Onderwijsgids