Normal_geld_rekenmachine_belasting

Met de betaling van zo’n 40.000 euro is een langlopende zaak afgerond tussen hogeschool ArtEZ, voormalig interimbestuurder Gerben Eggink en managementbureau Boer & Croon. Eggink zou met zijn topsalaris de balkenendenorm hebben overgeschreden vanuit de Wet Normering Topinkomens. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

In 2013 werd Eggink ingehuurd om een bestuurscrisis op te lossen. De bestuurder bleef langer in dienst dan voorzien, waardoor zijn salaris de balkenendenorm oversteeg. Het totaalbedrag stelde de Onderwijsinspectie aanvankelijk vast op 154.000 euro. Uitgangspunt was dat ArtEZ dat geld zelf moest zien terug te halen. 
 
Toen dat op niets uitliep, kwam de bal opnieuw bij onderwijsminister Bussemaker te liggen. Zij eiste een deel van het salaris, bijna 85.000 euro, van kunstenhogeschool ArtEZ terug. Hiertegen ging Boer & Croon in beroep omdat volgens hen in dit bedrag de kosten meegerekend zijn voor de selectie en begeleiding van Eggink, welke niet onder het feitelijke salaris vallen. De rechtbank stelde het bureau dit voorjaar in het gelijk, maar berekende ook dat het salaris van Eggink nog altijd met 43.744 euro boven de balkenendenorm zat.
 
De Onderwijsinspectie heeft deze uitspraak overgenomen. Artez heeft de resterende 40 duizend euro (het verschil tussen de ontvangen 84 duizend euro en de definitieve overschrijding van 44 duizend euro) inmiddels aan Eggink en Boer & Croon terugbetaald.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids