Normal_iue_islamitische_universiteit_van_europa

Uit recent onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat de Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam (IUE) de zaken nog altijd niet op orde heeft. Minister Bussemaker van Onderwijs zegt zich zorgen te maken over de onderwijsinstelling en heeft de school onder verscherpt toezicht gesteld. Dat meldt het AD.

Eerder dit jaar kwam de onderwijsinstelling al negatief in het nieuws toen bleek dat enkele topmannen verdacht worden van belastingfraude. Ook zouden er wapens bij een van hen in huis liggen en worden studenten met een nep-accreditatie gelokt. Bovendien was er veel ophef over het ten onrechte gebruiken van de naam ‘universiteit’. Uit nieuw onderzoek van de Onderwijsinspectie, dat afgelopen winter werd gestart, blijkt nu dat ook de financiële situatie en de schoolleiding te wensen over laat.

Volgens het rapport is de financiële positie van de IUE "zeer onzeker". Eigen vermogen is er nauwelijks en het is onbekend wat er met de inkomsten gebeurt. In 2014 is er door de onderwijsinstelling voor het laatst een jaarverslag gemaakt. Voor het huidige jaar is er bovendien geen begroting gemaakt. Dat betekent dat studenten voor de toekomst geen zekerheid hebben voor het volgen van lessen aan de Islamitische Universiteit van Europa.

De Onderwijsinspectie kwam daarnaast tot de conclusie dat het bestuur het afgelopen schooljaar niet genoeg toezicht had op de opleidingen. Dat enkele leden van het stichtingsbestuur, het college van bestuur en de raad van toezicht familie van elkaar zijn, ziet de inspectie ook als minpunt, vooral omdat in het verleden al vaker is gebleken dat er weinig controle op elkaar is. Tot slot heeft nog altijd één van de fraude-verdachten een topfunctie bij de IUE, iets dat de inspectie ook anders zou willen zien.

Ondanks dat het nieuwe schooljaar op de Rotterdamse school is gestart met nieuwe bestuurders, is de inspectie nog verre van positief. De bestuurders moeten zich eerst bewijzen en ervoor zorgen dat de bestuurlijke en financiële situatie op de school weer stabiel wordt. Tot die tijd blijft die situatie "zeer fragiel", aldus de toezichthouder. Daarom is de school nu onder verscherpt toezicht gesteld. Minister Bussemaker liet via een brief aan de Tweede Kamer weten de IUE nauwlettend in de gaten te houden en waar nodig in te grijpen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids