Tweede Kamerlid Soepboer wil een plek voor de Friese taal binnen het mbo

De gesprekken over de Onderwijsbegroting in de Tweede Kamer gaan deze week van start. Het nieuwe Tweede Kamerlid Aant Jelle Soepboer (Nieuw Sociaal Contract) gaat daarbij pleiten voor een expertiseplatform Friese taal in het mbo. Dat meldt MBO Today.

Volgens Soepboer is er van alles mis binnen het onderwijs in Nederland. Soepboer vindt het docententekort en de PISA-uitslag allemaal erg zorgelijk. “We hebben de afgelopen decennia het onderwijs met elkaar vergooid”, zegt hij in een interview met Omroep Friesland.

Volwaardige universitaire opleiding Fries 

Ook over de Friese Taal wil Soepboer het hebben tijdens de gesprekken in de Tweede Kamer. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gaf vorige week aan een volwaardige universitaire opleiding Fries te willen opzetten. Soepboer vindt dat niet genoeg en ziet ook wel heil in en expertiseplatform Fries op mbo-niveau.

Lesgeven in het Fries 

“Iemand die les kan geven in het Fries en er ook voor zorgt dat het Fries op het mbo een wezenlijk onderdeel wordt”, aldus Soepboer. Onderwijsassistenten, zorgmedewerkers of mensen die in de bouw werken kunnen dan, volgens Soepboer, ook iets met de Friese taal.

Basisbeurs

De basisbeurs is ook een onderwerp dat op de agenda staat tijdens de gesprekken over de Onderwijsbegroting. Studentenorganisaties ISO en JOB willen de tijdelijke verhoging van de basisbeurs standaardiseren. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk