Vraag naar mbo'ers steeds groter als krapte op arbeidsmarkt langer aanhoudt

Meer dan de helft van alle organisaties neemt, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt, sneller mbo’ers aan. Dat komt naar voren in een onderzoek dat ICT-detacheerder Linden-IT heeft uitgevoerd. Dat betekent ook dat er nog veel bedrijven zijn die niet willen afwijken van het gewenste opleidingsniveau. En dat terwijl nieuw personeel hard nodig is. Dat meldt BNR. 

Dat komt volgens CEO van Linden-IT Gerbert Jan Valk onder meer vanwege het feit dat mbo’ers niet voldoen aan de eisen die worden gesteld. “Veel organisaties denken dat ze veel tijd en energie moeten steken in inwerktrajecten voordat mbo’ers de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dat geldt vooral in de financiële sector, het onderwijs en de IT-branche.”

Aanpassen 

Al is de kwaliteit volgens Valk van het mbo-onderwijs ontzettend toegenomen. Maar, bedrijven kunnen hun inwerktrajecten wel zodanig aanpassen zodat mbo’ers beter kunnen aarden op het moment dat ze worden aangenomen voor een ondergekwalificeerde functie. 

Mbo'ers aannemen 

Uit het onderzoek komt wel naar voren dat steeds meer bedrijven openstaan om mbo’ers aan te nemen. Het percentage ligt nu op 51 procent, maar kan volgens Valk nog verder oplopen als de krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. Valk is ervan overtuigd dat het percentage kan gaan groeien naar 70 tot 75 procent. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk