Normal_logo_roc_van_twente__nieuw_

De opleidingen met een instroombeperking van het ROC van Twente zijn bekend. Het ROC van Twente stemt jaarlijks het aantal opleidingsplekken af op de kans op werk, het aantal beschikbare stageplaatsen en/of landelijk gestelde quota. Dit betekent dat er voor opleidingen met een instroombeperking een maximum aantal opleidingsplekken beschikbaar is. Nieuw dit jaar is dat de opleidingen met een instroombeperking al in november bekend zijn, zodat leerlingen uit het voortgezet onderwijs hier meer over verteld kan worden tijdens de open dag van aanstaande zaterdag. Dit meldt het ROC van Twente.

Waarom een instroombeperking?

Het mbo leidt op voor een beroep. Om jongeren goed voor te bereiden op het toekomstige beroep is het belangrijk om stage te volgen. Soms heeft een opleiding een beperkt aantal stageplekken beschikbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval voor doktersassistenten. Daarom is er dus maar een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar voor die opleiding. Een andere reden is de kans op werk. ROC van Twente wil dat iedere jongere goed terecht komt en een baan kan vinden. Als blijkt dat er in de toekomst maar beperkt behoefte is aan vakmensen in een bepaalde sector, dan kan dat een reden zijn om een maximum te stellen aan het aantal opleidingsplaatsen. Tot slot zijn er ook nog landelijke quota, die ervoor zorgen dat er een maximum aantal opleidingsplekken zijn. 
 

De opleidingen met een instroombeperking

Meer informatie over de opleidingen met een instroombeperking kan gevonden worden op www.rocvantwente.nl/instroombeperking
 

Loten

Als er voor deze opleidingen meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plekken, wordt er geloot. Hiermee wordt de plaatsingsvolgorde bepaald. Als jongeren niet worden ingeloot, dan helpt het ROC van Twente hen bij het kiezen van een passende andere opleiding. Om mee te kunnen doen met de loting moet men zich voor 1 april aanmelden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids