Normal_rss_entry-198313

Mensen die zich zorgen maken om klimaatverandering voeren vanaf vrijdag wereldwijd actie om een beter klimaatbeleid van de politiek te eisen. Tijdens de eerste wereldwijde 'Klimaatstaking' worden in talloze steden marsen gehouden. In Maastricht is vrijdagmiddag zo'n Klimaatmars, met het Vrijthof als startpunt.

Students for Climate

"Het is van cruciaal belang dat we de wereldleiders laten zien dat de mensen verandering eisen", aldus Students for Climate, een van de initiatiefnemers van de actie.
 
Internationaal staat New York het meest in de belangstelling. Ook daar wordt een Klimaatmars gehouden, waar onder meer de Zweedse activiste Gretha Thunberg bij is. De acties worden gevoerd in aanloop naar een VN-conferentie waar wereldleiders maandag bespreken met welke maatregelen ze klimaatverandering tegen willen gaan.
 
In het klimaatakkoord van Parijs is eind 2015 afgesproken dat landen zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Daarvoor zal de wereldwijde uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen drastisch moeten verminderen.
 

VOS/ABB waarschuwt: geen stakingsrecht bij landelijke actiedag

Volgende week vrijdag volgt in Den Haag nog een landelijke actiedag. VOS/ABB waarschuwt onderwijspersoneel dat zij op die dag geen stakingsrecht hebben. Dat is alleen het geval bij een belangengeschil met hun werkgever. "Als een werknemer onder werktijd meedoet aan de klimaatstaking, kan de werkgever dit beschouwen als werkweigering. Naast het feit dat de werknemer dan geen recht heeft op loon, kan het ook leiden tot andere rechtspositionele maatregelen, zoals een officiële waarschuwing of in het uiterste geval zelfs ontslag."
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: ANP en VOS/ABB