Normal_rss_entry-198434

Duizenden mensen hebben vrijdagmiddag in Maastricht meegelopen met een klimaatmars door het centrum van de Limburgse hoofdstad. Volgens de organisatie liepen 2500 mensen mee in de demonstratie. De mars was georganiseerd door Students for Climate en werd gesteund door onder meer de FNV en Milieudefensie. "Vandaag maken we geschiedenis", riep een van de organisatoren op het Vrijthof de demonstranten toe.

Veel (spijbelende) scholieren en studenten

Tijdens de 'Global Strike for Future' worden in steden in de hele wereld demonstraties gehouden voor klimaatrechtvaardigheid. Volgende week vrijdag volgt in Den Haag een landelijke actiedag. Aan het protest in Maastricht deden veel (spijbelende) scholieren en studenten mee. De mars vond plaats vlak voor de VN-klimaattop in New York komende maandag. "We gaan onze leiders laten zien dat miljoenen mensen nu al samenkomen om deze crisis op te lossen en dat het tijd is dat ze hetzelfde doen", zei Arthur Bribosia, medeoprichter van Students for Climate Maastricht.
 
In het klimaatakkoord van Parijs is eind 2015 afgesproken dat landen zich zullen inspannen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Daarvoor zal de wereldwijde uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen drastisch moeten verminderen.
 

Scholieren lopen 120 kilometer naar Den Haag

Miljoenen mensen voeren wereldwijd actie voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Vrijdagmiddag zijn al vijf scholieren te voet vanuit Wageningen vertrokken naar Den Haag. Tijdens de 120 kilometer lange tocht praten ze met scholieren, boeren en ondernemers. Komende vrijdag loopt de voettocht over in de landelijke actiedag voor het klimaat.
 
Door: ANP