Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

De Jos Brink Oeuvreprijs 2019 is gewonnen door activiste Joke Swiebel. De activistische politica kreeg een kunstwerk en een geldbedrag van 10.000 euro. De innovatieprijs ging naar Bowi Jong. De prijzen zijn op zondag 19 mei uitgereikt door emancipatieminister Ingrid van Engelshoven in de Stadsschouwburg in Haarlem. Dit meldt Rijksoverheid.

Oeuvreprijs voor Joke Swiebel

“Wij staan met z’n allen op de schouders van deze reus”, aldus de jury van de Jos Brinkprijs 2019. De jury heeft veel waardering voor de moed en het doorzettingsvermogen om je in te zetten voor gelijke rechten in een tijd waarin homoseksualiteit nog een groot taboe was. Joke Swiebel liet zich niet weerhouden door tegenstand in de samenleving en doet dat nu, volgens de jury, nog steeds niet.
 
Andere genomineerden voor de Oeuvreprijs waren theatermaker Paul Haenen en Dolly Bellefleur, het alter ego van cabaretier Ruud Douma.
 

Innovatieprijs voor Bowi Jong

De Jos Brink Innovatieprijs 2019 is voor Bowi Jong. Volgens de jury heeft Bowi Jong met zijn brief aan de KNVB over de homo-onvriendelijke voetbalwereld veel losgemaakt. Hij heeft echt zijn nek uitgestoken met als doel het vooral voor anderen makkelijker te maken. Jong zet zich ook in voor de acceptatie van lhbti-personen door voorlichting te geven op scholen. De jury vindt dat hij echt een rolmodel is geworden, die het probleem van homo-onvriendelijkheid in de voetbalwereld onder een breed publiek bekend heeft gemaakt en heeft gezorgd dat het bespreekbaar is geworden.
 
Andere genomineerden waren YouTuber Jessie Maya en voorzitter van stichting Wijdekerk Miranda Terpstra.
 
De prijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007), een voorvechter van de acceptatie en emancipatie van lhbti’s, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit.
 
In Nederland is eerder dit jaar door De Leescoalitie en COC Nederland aandacht besteed aan lhbt-scholieren. Ze stelden op Queerboeken.nl een lijst samen met boeken over lhbt-personages. Veel lhbt-leerlingen voelen zich niet veilig op school. Maar als er in de les positieve aandacht geschonken wordt aan lhbt, voelen de lhbt-leerlingen zich een stuk veiliger. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids