Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

De schoolkosten voor een mbo-studie verschillen behoorlijk per opleiding. Vooral aan materialen kan een mbo-student veel geld kwijt zijn. Maar ook voor dezelfde opleiding zijn er grote verschillen in kosten per mbo-instelling. Dit meldt RTL Nieuws.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat studenten voor de opleiding verpleegkunde bij de ene instelling 900 euro moeten betalen en bij een andere mbo-school 1900 euro moeten neerleggen. Ook kappersopleidingen verschillen erg in prijs.
 
Voorzitter van de MBO Raad Ton Heerts vindt dat zulke grote verschillen 'extreem goed verklaarbaar' moeten zijn. Is dat niet zo, zegt hij, dan 'moet daarnaar gekeken worden'. 
 
Mbo-scholen zijn verantwoordelijk voor de basisuitrusting van hun studenten. Onder die basisuitrusting vallen bijvoorbeeld computers, kopieerapparaten en gereedschap. Studenten moeten zelf zorgen voor leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden, zoals boeken, readers, schriften en mappen en meer persoonlijke zaken, zoals werkkleding of speciale schoenen, als deze nodig zijn voor een bepaalde opleiding.
 
Op dit moment is er geen wettelijk maximumbedrag voor schoolkosten. Wel heeft de overheid geld beschikbaar gesteld voor de scholen om ouders met (zeer) lage inkomens tegemoet te komen in de schoolkosten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids