Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Dertien oud-bestuurders van voormalig ROC Leiden zijn niet aansprakelijk voor de schade van 40 miljoen euro, gecreëerd door twee omstreden nieuwbouwprojecten. Dat is het oordeel van de rechtbank Midden-Nederland in een zaak die was aangespannen door de roc, inmiddels opgegaan in MBO Rijnland. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

De mbo-instelling kwam in financiële problemen door dure nieuwbouw en risicovolle financiële constructies om die nieuwbouw te kunnen betalen. De oud-bestuurders werden door het roc in februari 2016 al aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. In augustus van dat jaar werd bekend dat ROC Leiden een dagvaarding had ingediend waarin de roc de dertien oud-bestuurders aansprakelijk stelt voor een schade van 40 miljoen euro.
 
De rechter vindt echter dat de toenmalige keuzes die gemaakt zijn in de nieuwbouwprojecten niet ernstig verwijtbaar zijn. Het zou passen in de tijdsgeest, waarbij mbo-instellingen werden gestimuleerd tot concurrentie en tot het ontwikkelen van leerwerkparken, aldus de rechtbank. Bovendien had de commissie Meurs, ingesteld om het vastgoeddebacle te onderzoeken, destijds geen aanleiding gezien om de oud-bestuurders aan te klagen, omdat ze strafrechtelijk niets verkeerd hebben gedaan. Het verbaasde de rechtbank dan ook dat dit toch gebeurd is. Wel concludeerde de commissie toen dat de schoolleiding onverantwoorde risico's heeft genomen. 
 
De school van 9000 leerlingen balanceerde op de rand van faillissement toen Bussemaker besloot, met minimale steun van de Tweede Kamer, de opleiding te redden met maximaal 40 miljoen euro. Inmiddels is ROC Leiden gefuseerd met het ID College tot MBO Rijnland. Mbo Rijnland bestudeert het vonnis, laat een woordvoerder weten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids