Burgemeesters Rotterdam en Zoetermeer in gesprek met studenten mboRijnland

Burgemeeesters Ahmed Aboutaleb van de gemeente Rotterdam en Michel Bezuijen van de gemeente Zoetermeer brachten deze week een bezoek aan het Dutch Innovation Park in Zoetermeer. Studenten van mboRijnland en De Haagse Hogeschool gingen met ze in gesprek over toepassingen op het gebied van smart mobility en zorgtechnologie. Dat meldt mboRijnland.

De burgemeesters bezochten de smart mobility projecten van mbo- en hbo-studenten die met elkaar studeren aan de Dutch Innovation Factory (DIF). De mbo-studenten werken een kwartaal aan de casus.

Verduurzamen van een huis 

Mbo-student Bart Vollebregt vertelde de burgemeesters wat hij precies deed in het project. Hij richt zich, als student Technicus Engineering, op het verduurzamen van een huis.

Challenge autonoom rijden 

Hbo ICT-studenten namen deel aan een challenge van het RDW over autonoom rijden. Studententeams uit heel Nederland strijden tegen elkaar met zelfrijdende voertuigen op een circuit. Een andere groep hbo ICT-studenten ging met basisschoolkinderen aan de slag met techniek en ICT-opdrachten.

Experimenteerhuis 

De burgemeesters brachten ook een bezoek aan het Experimenteerhuis. Deze opleidingslocatie van CIV Welzijn en Zorg van mboRijnland richt zich op het ontwikkelen en delen van kennis over technologie in de zorg.

Mbo-studenten van de opleiding Verpleegkunde geven daar trainingen zorgtechnologie aan zorgmedewerkers, bedrijven en ouderen in de regio.

Zorgchallenge

Hbo-studenten van de opleiding ICT werken in het Experimenteerhuis aan een zorgchallenge. Hbo- en mbo-studenten werken in de DIF met elkaar samen en geven elkaar adviezen voor de vraagstukken waar ze mee bezig zijn.

Een van de mbo-studenten geeft aan dat ze ouderen met dementie proberen te activeren om dingen uit te voeren. Dat doen ze door verschillende kaartjes te laten zien met bepaalde acties erop.

“De mbo-studenten geven vanuit hun stagepraktijk in een zorginstelling feedback op onze ideeën voor een bepaalde zorginnovatie. Onze samenwerking is erg waardevol”, aldus hbo-student ICT Helin.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk