Normal_ingrid_van_engelshoven__cropped_

De werkdruk in het onderwijs ligt hoog, voor zowel docenten als studenten. Dit zeggen Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, en Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, in het radioprogramma Kamerbreed. Beiden willen hierin investeringen zien van het nieuwe kabinet. Dit meldt Vereniging Hogescholen. 

In het gesprek op zaterdag 27 oktober bij het programma Kamerbreed op Radio 1 werd De Graaf de vraag gesteld welk onderwerp hij als eerste zou bespreken met de nieuwe minister Ingrid van Engelshoven. De Graaf benoemde meteen de hoge werkdruk in het hoger onderwijs. “We willen meer mensen aannemen, de aansluiting verbeteren en studenten meer begeleiden.” 
 
Ook ligt er veel druk op studenten, vinden zowel De Graaf als Heerts. Dat ligt niet alleen aan het onderwijs, maar ook aan wat een student naast zijn opleiding nog (moet) doen, zoals een bijbaan om de studie te bekostigen, bestuurswerk van een studentenvereniging. Ook signaleren ze soms druk vanuit de ouders om een zo hoog mogelijke opleiding te gaan doen. De Graaf: “Tegen ouders en de samenleving zou ik willen zeggen: Waar komt iemand het beste tot zijn recht? Het kan best dat een vwo’er beter tot zijn recht komt in het hbo dan op de universiteit. Dat geldt voor meer vwo-leerlingen dan nu het geval is.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids