Normal_kok_koken_horeca_mbo_kip_vlees_snijden

Hoe tevreden werkgevers zijn over pas afgestudeerde mbo’ers wordt in oktober van dit jaar verder onderzocht. Vorig jaar werd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) al onderzoek gedaan naar de tevredenheid van werknemers wat betreft de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt. Dat meldt SBB.

Dat onderzoek van vorig jaar kwam op verzoek van het ministerie van Onderwijs, ter uitvoering van de motie Straus. In juli vorig jaar zijn de resultaten daarvan aan de minister aangeboden. Door middel van een steekproef is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan erkende leerbedrijven gevraagd recent afgestudeerde mbo-studenten te beoordelen. Bij die beoordeling is gekeken naar de onderwerpen vakkennis, beroepsvaardigheden, beroepshouding, taal-/rekenvaardigheden, omgang met collega's en leidinggevende(n), de bereidheid zich in te zetten voor het bedrijf en het vermogen zich in het vak te ontwikkelen en bij te leren. Op al deze gebieden laten de uitkomsten een positief beeld zien.

Het onderzoek wordt dit jaar nogmaals uitgevoerd. Nieuw daarbij is de uitbreiding met niet-leerbedrijven. In oktober en november worden door het CBS via een steekproef zowel leerbedrijven als niet-leerbedrijven benaderd. De resultaten van dit vervolgonderzoek worden naar verwachting in 2018 bekendgemaakt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids