Normal_bussemaker1

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft financiering in 2018 toegekend voor alle 19 Centres of Expertise. Hiermee kunnen deze samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en andere publieke organisaties binnen het hbo en mbo een jaar langer doorgaan. Dit meldt Katapult.

Eind 2017 zou de regeling voor de eerste en tweede generatie Centres of Expertise officieel aflopen. Voor de 19 bekostigde centres stelt het ministerie van onderwijs opnieuw 1 miljoen euro beschikbaar voor 2018. De verlenging van de regeling in 2018 zal als tussenjaar gebruikt worden voor de vormgeving van een nieuw financieringsarrangement vanaf 2019.
 
Inmiddels zijn er bij elkaar opgeteld 149 Centres of Expertise (hbo) en Centra voor innovatief vakmanschap (mbo), mede tot stand gekomen door cofinanciering vanuit het bedrijfsleven en vanuit de overheid.  Deze zogenoemde Centra zijn samenwerkingsverbanden tussen onderwijsinstellingen, bedrijven, overheden en andere publieke organisaties binnen het mbo en hbo. 
 
Een Centrum bestaat uit gemiddeld 35 bedrijven en organisaties, 375 studenten en 30 docenten. Gezamenlijk hebben de Centra jaarlijks een bereik van 4.500 bedrijven, 50.000 studenten, bijna 4.000 docenten en 83 mbo-instellingen en hogescholen. In de Centra staat naast het zorgen voor onderwijsvernieuwing en een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, het versnellen en vergroten van het innovatievermogen van bedrijven centraal. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids