Jolanda Sap, voorzitter commissie Vraagfinanciering mbo

Op dinsdag 4 april overhandigt  de Commissie vraagfinanciering mbo, onder leiding van voorzitter Jolande Sap, haar advies 'Doorleren werkt. Samen investeren in nieuwe zekerheid' aan minister Bussemaker van Onderwijs. Dit meldt Rijksoverheid.

De minister heeft de commissie ingesteld om advies uit te brengen over de uitwerking van vraagfinanciering in het middelbaar beroepsonderwijs in het kader van permanent leren, inclusief het in kaart brengen van de voor- en nadelen van de mogelijke varianten. Daarnaast stelt de commissie een aantal aanvullende maatregelen voor die nodig zijn om een doorbraak te forceren in een leven lang leren.

Leren en blijven ontwikkelen worden steeds belangrijker in de huidige maatschappij. De wereld verandert snel, de arbeidsmarkt wordt flexibeler en dynamischer. De baan voor het leven bestaat niet meer. Mensen die voor één specifiek beroep zijn opgeleid en niet geleerd hebben om zelf initiatief te nemen, lopen het risico uit het arbeidsproces te vallen als hun baan door bijvoorbeeld robotisering verdwijnt. Dit kan leiden tot een tweedeling in de samenleving: degenen die kunnen meekomen en degenen die de grip dreigen te verliezen en afhaken.

De commissie doet in haar advies vijf aanbevelingen aan het nieuwe kabinet om te zorgen dat iedereen in Nederland zich kan blijven ontwikkelen en scholen om een duurzame positie op de arbeidsmarkt en in de samenleving te verwerven en te behouden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids