Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Vmbo-leerlingen die moeite hebben om aan te sluiten op een mbo, kunnen tijdens de middelbare school alvast mbo-lessen volgen. Het plan van het ministerie van OCW dat eerder deze week naar buiten kwam, heeft puur als doel om de samenwerking tussen vmbo en mbo beter te laten verlopen. Van het eventueel vervallen van het vmbo-diploma is geen sprake. Dat meldt de MBO Raad.

De minister en staatssecretaris van Onderwijs willen met hun plan het vmbo praktisch verbeteren door vakken op het vmbo en mbo in elkaar over te laten lopen. Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad noemt in een reactie dat het plan alleen succesvol kan zijn als aanvulling op samenwerkingsinitiatieven die scholen momenteel al doorvoeren. Deze regeling is volgens hem vooral van toepassing op regionaal niveau. In de praktijk zou de overgang van vmbo naar mbo bijvoorbeeld soepeler kunnen worden gemaakt door mbo-docenten op vmbo-scholen les te laten geven.

Een andere manier om de overgang van voortgezet naar beroepsonderwijs vloeiend te laten verlopen is door het mbo kleinschaliger te maken. Bovendien worden de doorstroomplannen eerst kleinschalig getest binnen de vakmanschaps- en techniekroutes, omdat het in deze sector gaat om relatief weinig jongeren.

Heerts benadrukt echter dat het diploma vmbo het enige toegangsbewijs blijft voor het beroepsonderwijs. Afschaffen van dit diploma is volgens de MBO Raad dan ook geen serieuze optie. Hierover wordt bovendien niet gesproken in de plannen van het ministerie van Onderwijs, aldus Heerts. Het doel is alleen om de overstap naar het mbo kleiner te maken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids