Normal_image

ROC Tilburg heeft het MBO Debattoernooi gewonnen. Na een ontzettend spannend finaledebat met ROC Rijn IJssel over ‘belasting voordelen voor buitenlandse bedrijf’ wees de jury als eerste de beste spreker aan: Sjoerd van het ROC Rijn IJssel mag zich daarom een jaar lang Beste Spreker van het MBO Debattoernooi noemen. De finalejury had er een lang beraad voor nodig en wees uiteindelijk het ROC Tilburg aan als 11e Landelijk Debatkampioen van het mbo. Dit meldt Stichting Nederlands Debat Instituut.

Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’ 
 
250 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Ook volgde in debatronde 3 een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes werd bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienden. 
 
Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt al elf jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van Fonds21, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Fonds 1818. Het ROC Mondriaan Den Haag was voor het 3e jaar op rij gastheer. 
 
De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie, achttien jaar geleden, werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Scholen omarmen ons initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands) of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids