Normal_toets_examen_denken_huiswerk

Vijftien leerlingen van het ROC Rijn IJssel in Arnhem blijken op de valreep alsnog examen te moeten doen. De school had hen voor drie vakken een vrijstelling gegeven, maar dat was niet volgens de wet.  De Onderwijsinspectie heeft de school op de vingers getikt. Dit meldt Omroep Gelderland.

De leerlingen van de mbo-opleiding Creatieve Industrie hadden al eerder hun havo-diploma behaald en kregen daarom voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen een vrijstelling als ze binnen twee jaar met hun opleiding zouden beginnen.
 
Nu blijkt dat de onafhankelijke examencommissie die de vrijstellingen verleend had de wet verkeerd geïnterpreteerd heeft. In de toelichting blijken de regels strenger te zijn. De Onderwijsinspectie heeft de school hiervan op de hoogte gesteld. 
 
ROC Rijn IJssel biedt de 15 leerlingen extra lessen om zich voor te bereiden op het examen. Ook de 75 andere leerlingen in het eerste en tweede jaar van de opleiding Creatieve Industrie hebben te maken met de regels. Voor hen is het echter minder ingrijpend, omdat ze nog genoeg tijd hebben om zich voor te bereiden op de examens. 
 
De mbo-instelling raadt de gedupeerde leerlingen aan om in beroep te gaan tegen het besluit. De school kan dat zelf niet doen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids