Normal_logo_roc_mondriaan

Op vrijdag 10 februari strijden 23 teams van mbo-opleidingen uit heel Nederland in Den Haag om de felbegeerde titel van MBO Debatkampioen 2017. Deze 11e editie zal geopend worden met een verkiezingsdebat tussen de studenten en politici van verschillende partijen: Dilan Yesilgöz (VVD), Fatma Koşer Kaya (D66), René Peters (CDA), Rik Grashoff (GroenLinks), en de PvdA. Zij zullen met elkaar debatteren over ‘Nederland moet iedere maand een bindend referendum organiseren over een belangrijk vraagstuk’. Dit meldt Stichting Nederlands Debat Instituut.

Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt: ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’ Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt al elf jaar georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van Fonds21, het ministerie van buitenlandse zaken, ministerie van onderwijs en Fonds 1818. Het ROC Mondriaan in Den Haag is voor het 3e jaar op rij gastheer. 
 
Ruim 200 studenten uit alle jaren van het mbo, debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Ook volgt in debatronde 3 een improvisatiestelling. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen. Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids