Normal_computer_laptop_zorgen_administratie

In het noorden van het land dreigen zo'n 150.000 banen op voornamelijk mbo-2 en mbo-3-niveau te verdwijnen door technologische vernieuwingen. Werknemers moeten daarom versneld bijgeschoold worden en bedrijven moeten zich de komende jaren richten op een leven lang leren. Dit staat in het advies van de SER aan Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

In het noorden van Nederland zijn er relatief veel werknemers werkzaam op mbo-niveau. Doordat het proces van automatisering en robotisering sneller verloopt dan verwacht, dreigen veel werknemers hun baan kwijt te raken, volgens de SER. Dit kan worden voorkomen door nieuwe scholingsvormen aan te bieden voor nieuwe banen waar wel vraag naar is of ontstaat.
 
In het rapport adviseert de SER om regionaal miljoenen euro's te investeren in een leven lang leren. Hiermee moeten zo'n 370.000 werknemers voortdurend her- en bijgeschoold worden, voornamelijk in de sectoren elektrotechniek, ict en bouw. Ook moet worden geïnvesteerd in vakonderwijs op maat. Daarnaast adviseert de SER om het overzicht van werkzoekenden weg te nemen bij de gemeenten en neer te leggen bij het UWV, gesorteerd per arbeidsmarkt,. Het adviesorgaan vindt dat vraag en aanbod momenteel niet adequaat op elkaar is afgestemd.
 
Bijzondere aandacht verdienen werknemers met een opleiding van maximaal mbo1 en mensen met een handicap. De SER adviseert hierin een aanpak op maat, waarbij een individuele benadering boven regelgeving staat. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids