Logo_keuzegids

Er zijn grote verschillen in studiesucces en baankansen tussen verschillende richtingen in het mbo. Studiekiezers zijn zich hier vaak amper bewust van en scholen wijzen er ook niet met nadruk op. In de Keuzegids Mbo 2017 die vandaag is verschenen worden deze verschillen nu helder in beeld gebracht. De gids wil studenten hiermee een houvast bieden voor het maken van hun studiekeuze. Dit meldt Keuzegids.

Wegenbouw en infrastructuur is een voorbeeld van een sterk vakgebied in het mbo, dat te weinig in
beeld is bij scholieren volgens de redactie. De opleidingen in deze richting krijgen al twee jaar lang de hoogste kwaliteitsoordelen in de Keuzegids; gediplomeerden hebben er de hoogste kans op betaald werk (93 procent). Maar de studentenaantallen blijven er laag.

Een aantal richtingen in de verzorging en de verkoop vormen het andere uiterste. Zo verdienen
gediplomeerde kappers en schoonheidsspecialisten na een opleiding op niveau 3 of 4 gemiddeld
maar 7,20 euro per uur. In de verkoop is dat uurloon 7,50 euro. In de laatste twee richtingen besluit dan ook de helft van de gediplomeerden alsnog verder te studeren.

De redactie kende aan 190 opleidingen het kwaliteitszegel 'topopleiding' toe. De opleiding Financiële dienstverlening van ROC Rivor en Luchtvaartdienstverlening scoorden zelfs meer dan 100 punten.

Voorin de gids wijst de redactie ook aan welke scholen het beste of het zwakste scoren. Daarbij zijn ook oordelen van de Onderwijsinspectie gebruikt. Bij de groene scholen of aoc’s is Edudelta dit jaar de verrassende nummer één. Deze school stond de afgelopen twee jaar onderaan deze lijst, maar de school weet de studenten goed vast te houden en krijgt van die studenten nu ook hoge waarderingscijfers.  Bij de vakcolleges staan twee particuliere scholen aan de top. De winnaar van de laatste twee jaar (TIO, voor horeca en toerisme) wordt van de troon gestoten door IVA, een school die verkopers en managers opleidt voor auto- en botendealers.  Bij de brede scholen (roc’s) is het christelijke college Hoornbeeck net als voorgaande jaren de nummer één.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids