Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

De gemeente Rotterdam ziet dat er onder mbo-studenten misbruik wordt gemaakt van de studiefinanciering. De mbo'ers zouden zich uitsluitend bij een opleiding inschrijving om maandelijks 800 euro op hun rekening te krijgen, zonder dat zij les volgen. Dat meldt de NOS.

Onderwijswethouder De Jonge maakt zich zorgen om het misbruik van de studenten. "Dit deugt gewoon niet", zegt hij. "Studiefinanciering is niet bedoeld als een hang-maar-op-de-bank-financiering."

Jongeren die geen diploma halen, moeten uiteindelijk het geld gewoon terugbetalen. De studieschuld loopt daarom sterk op. Als zij achttien jaar of ouder zijn, kunnen zij 267 studiefinanciering krijgen. Daarnaast kunnen zij een aanvullende beurs van maximaal 357 euro krijgen en een lening van 178 euro aanvragen. De totale ontvangsten komen daardoor uit op 802 euro.

"Stop hiermee, want het is ontzettend onverstandig. Je bouwt een grote studieschuld op en die moet je gewoon later terugbetalen. Dus je snijdt jezelf enorm in de vingers", zegt minister Bussemaker van Onderwijs. Volgens de bewindsvrouw is het misbruik geen structureel probleem, maar ze vindt de signalen ernstig genoeg om zich er nog eens beter in te gaan verdiepen. 

© Nationale Onderwijsgids