Normal_mbo_leerlingen_koks_horeca

Net als in Frankrijk hebben ook hier restaurants moeite om nieuwe koks te vinden. Vooral in de Randstad staan vacatures soms wel een half jaar open. In Frankrijk zijn er te weinig jongeren die kiezen voor de koksopleiding. Dat is niet het probleem in Nederland, zegt Ricardo Eshuis van de Stichting Vakbekaamheid Horeca. Dit meldt Nu.nl.

In Nederland is er voldoende animo voor de MBO opleiding tot kok. Veel jongeren lopen echter hun diploma mis, omdat ze niet voldoen aan de taal- en of rekeneisen. Volgens Eshuis zijn deze normen te streng voor de koksopleiding. “Er sneuvelen studenten die misschien niet perfect kunnen spellen, maar wel verdomd goed kunnen koken. Zonde,” aldus Eshuis.

Een ander probleem is dat veel jongeren de horeca als onaantrekkelijk beschouwen voor een levenslange carrière. Werken in de horeca betaalt vaak niet goed terwijl medewerkers wel veel overuren moeten draaien. Ook is er relatief weinig doorgroeiperspectief. Dit leidt er volgens Eshuis toe dat jongeren op de koksopleiding toch voor een andere richting kiezen en switchen van opleiding.

De schaarste aan jonge koks komt op een moment dat horeca-ondernemers toenemende behoefte hebben aan goed opleidde mensen. Ondernemers willen allemaal 'iets speciaals' aanbieden en stellen hoge eisen, zegt Eshuis. Juist aan koks die aan die eisen voldoen is nu een groot tekort.

© Nationale Onderwijsgids