Horecastudenten Noordoostpolder hoeven straks niet meer te reizen voor hun studie

Horecastudenten van onderwijsinstelling Firda hoeven vanaf september niet meer helemaal voor hun opleiding naar Sneek te reizen. De opleiding kan gevolgd worden zonder in de schoolbanken te hoeven zitten. Deze horeca-opleiding kunnen de studenten namelijk gaan volgen bij een horecagelegenheid in de Noordoostpolder. Dat meldt Omroep Flevoland.

Deze bijzondere opleidingsvorm wordt gelanceerd door zes horecabedrijven gevestigd in de Noordoostpolder. Zij werken samen met de onderwijsinstelling. Jongeren die in het gebied van de Noordoostpolder wonen kunnen zich hiervoor aanmelden. De betrokkenheid van de studenten zelf moet daardoor ook groter worden.

Personeelstekort in de horeca 

Ook is het de bedoeling dat de opleiding ervoor moet gaan zorgen dat het personeelstekort in de horeca terugloopt. Na de coronapandemie, waarbij de horecagelegenheden vaak moesten sluiten, zijn mensen andere dingen gaan doen en nooit meer teruggekeerd.

Sneek of Zwolle 

De enige opties voor jongeren uit de Noordoostpolder om een horecaopleiding op mbo-niveau te volgen zijn in Sneek of Zwolle. Studenten verhuizen sneller dan het gebied waar ze hun opleiding volgen en verdwijnen dan uit de Noordoostpolder.

Stijn Poolman volgde de opleiding bij Firda. Stage liep hij bij ’t Voorhuys in Emmeloord, maar daarna bleef hij daar plakken. Poolman zelf ziet vooral voordelen aan deze opleidingsvorm. “Je kunt meerdere dagen in de week werken, anders had je wel heel veel theorielessen op school moeten volgen. Nu kan je dat combineren.”

Stage lopen bij verschillende bedrijven in de Noordoostpolder 

Leerlingen volgen tijdens de studie twee dagen in de week les bij bedrijven en lopen drie dagen stage in de praktijk. Dat doen de studenten bij verschillende bedrijven in de Noordoostpolder, aldus opleidingsmanager bij Firda, Peter Wattel.

Driejarige studie 

De opleiding duurt officieel drie jaar, maar de studenten kunnen deze ook sneller afronden. Als een student als een vooropleiding heeft gedaan en daardoor meer ervaring heeft opgebouwd, dan zou deze sneller door de opleiding gaan. Maar, Wattel verwacht dat er maar weinig studenten zijn die de opleiding in een jaar doen. In twee jaar de opleiding afronden is de meest logische optie.

Ongeveer tien jaar geleden is er ook al geprobeerd een opleiding in de Noordoostpolder op te starten, dat is toen helaas niet gelukt. Hopelijk heeft dit initiatief meer succes. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk