Normal_fruit_groente_eten

Het Consortium Food Midden Nederland wil bedrijven, gemeenten en scholen de handen ineen laten slaan om het dreigend tekort van goed opgeleide werknemers in de food sector het hoofd te bieden.

In de Food Valley heeft Groenhorst in Ede en in Nijkerk een foodopleiding, maar het aantal leerlingen dat deze opleiding volgt is lang niet voldoende om aan de vraag van bedrijven in de Food Valley te voldoen.
Vanuit het consortium, waarin bedrijven en Groenhorst vertegenwoordigd zijn, is een plan in de maak om het aantal instromers in de opleidingen te vergroten. Daarbij wordt gedacht aan gastlessen op vmbo- en havo-scholen, het adopteren van een schoolklas door een bedrijf of een Food tour waarbij leerlingen met een bus langs verschillenden bedrijven gaan voor korte excursies of opdrachten.

Daarnaast denken bedrijven mee over de inhoud van de mbo-opleiding, zodat deze naadloos aansluit bij wat er later van de kersverse werknemers wordt verwacht. Het einddoel is dat leerlingen al tijdens hun opleiding worden gekoppeld aan het bedrijf waar ze na diplomering een baan krijgen. Het zou mooi zijn als de werkgever bij de diploma-uitreiking  meteen een arbeidsovereenkomst afsluit.

© Nationale Onderwijsgids